Formule 1 is zonder twijfel een van de meest glamoureuze sporten ter wereld. Dit klinkt misschien ver gegrepen, maar F1-coureurs reizen naar exotische locaties over de hele wereld, van Monaco tot Macau, om daar tegen elkaar te racen met de snelste auto’s ter wereld. Buiten het racen om komen ze terecht in luxueuze persbijeenkomsten en promotionele evenementen. Dat is niet eens alles want deze coureurs rijden ook nog eens in de dikste supercars, eten in de meest chique restaurants en misschien wel het beste: Ze krijgen contracten waarmee zij miljoenen eurootjes verdienen.
Als gamefranchise probeert Codemasters met de F1-serie deze ervaring al jaren aan de man te brengen. Of het nu gaat om het introduceren van een verhalende modus of het toevoegen van interviews met mediakanalen, Codemasters probeert altijd wel iets nieuws om de beleving over te brengen naar de fans. De ene keer weten ze dit succesvol aan de man te brengen, maar de andere keer slagen ze daar niet in. Deze trend geldt dan ook voor F1 22. Hoewel we met de nieuwe F1 Life-mode beter dan ooit in de schoenen van een Formule 1-coureur staan, voelt deze feature niet helemaal goed aan.
Beetje vreemd, wel lekker?
F1 2022 voelt op geen enkele manier kaal aan, maar de F1 Life-mode is wel een beetje vreemd te noemen. In deze game krijgen we dan ook geen verhalende modus maar meer een soort van sociale hub waar je de inrichting van je woonruimte kunt pimpen met moderne meubels en kunt pronken met je eigen collectie aan supercars. Tevens kun je nieuwe kleding kopen om het uiterlijk van je avatar te veranderen om zo je eigen merknaam te vestigen. Met Pitcoins (de valuta van F1 2022) krijg je de beschikking over meer exclusieve middelen om je uiterlijk te versieren en te verbeteren, en spelers van over de hele wereld kunnen zelfs bij je op bezoek komen. F1 Life is op zich wel een leuke toevoeging, maar biedt niet echt iets vernieuwends. Toch weet het wel aardig wat voldoening te brengen doordat je flink kunt pronken met al het harde werk wat je in deze game stopt.
Car met een cape om?
De eerder genoemde supercars die je kunt verzamelen in de game zijn echter niet alleen voor de show. Deze kun je ontgrendelen terwijl je de game speelt en hiervoor hoef je dus geen Pitcoins te spenderen. Het toffe is dat je met deze auto’s ook lekker kunt crossen op de diverse circuits. Het aanbod aan supercars bevat onder andere de Aston Martin DB11 AMR, Ferrari F8 Tributo, Mercedes AMG GT R en de McLaren 720S. De simulatie is net zo goed als je van Codemasters mag verwachten, maar in vergelijking met de ongelooflijk wendbare Formule 1-auto’s die de game kent, voelen de supercars een beetje aan alsof je aan het racen bent met een schoolbus. In ieder geval kun je de supercars gebruiken in de time trial-mode (wat eigenlijk Pirelli Hot Laps wordt genoemd). Deze mode kent een reeks van 40 uitdagingen, waaronder Autocross, Drift en Average Speed Zone. Deze zijn er in drie moeilijkheidsgraden en kunnen worden geselecteerd vanuit het hoofdmenu of op verschillende punten worden gespeeld in de Carrière-modus. Hoewel de Pirelli Hot Laps een leuke afleiding is, is het ook niet meer dan dat. Het kent te weinig diepgang en verliest al snel de interesse bij de meeste racefans.
De afgelopen jaren is de rijervaring in de F1-games keer op keer aangescherpt om een zo realistisch mogelijke ervaring te kunnen bieden. Als we kijken naar de wijzigingen in de aero-regels en verbeteringen aan het auto-ontwerp, heeft Codemasters dan ook fantastisch werk geleverd door deze zoveel mogelijk naar de real-life situatie aan te passen. Het racen in F1 2022 voelt dan ook zo echt mogelijk aan zoals je dit ooit zult krijgen. De F1 auto’s voelen zwaarder aan bij lage snelheden, waardoor je jezelf werkelijk moet concentreren als je deze door krappe- en nauwe bochten stuurt. Het scheuren door de diverse uitdagende bochten geeft dan ook een overweldigend gevoel over hoeveel controle je hebt bij hoge snelheden. In die zin is er behoorlijk wat veranderd ten opzichte van vorig jaar.
Diep gevuld!
F1 22 kent uiteraard ook een Career Mode en deze is diepgaand en gevuld met al het drama van de welbekende race weekenden. Je kunt je race ervaring volledig aanpassen, van bepaalde race-assistentie opties tot de feitelijke structuur van hoe het weekend verloopt. Om je aan te passen aan hoe deze tweedaagse spektakels zijn veranderd, voegt de toevoeging van Sprint Races een beetje extra beleving toe aan wat we van vorig jaar gewend waren. Daarnaast krijg je de kans om extra punten te verzamelen. Je kunt nu ook kiezen of pitstoppauzes en formatieronden doorgaan, zodat je ze kunt zien ontvouwen of handmatig kunt besturen. Het voelt misschien niet als veel, maar deze tweaks dompelen je verder onder in de werkelijke Formule 1 ervaring. Als je de Career Mode doorspeelt, kun je ook deelnemen aan het debuut van een nieuw circuit, zoals het Miami International Autodrome.
Codemasters heeft het realisme tot in de kleinste details weten vast te leggen in de diverse banen, maar ik moet wel echt zeggen dat ze verbluffend goed werk hebben geleverd in hoe Miami eruitziet. Van het landschap verspreid over het Hard Rock Stadium tot de manier waarop elk deel van de baan overeenkomt met de echte tegenhanger. Het is dan ook moeilijk om niet onder de indruk te zijn van hoeveel werk hierin is gestoken. Dat is eigenlijk wat een extra laag van het plezier toevoegt, want alle banen zijn gewoon stijlvol en met precisie nagebootst. Daarnaast ziet de game er op de PlayStation 5 en Xbox Series X ook overweldigend goed uit, en kent het ongelooflijk veel detail in elk circuit, de dynamische weerpatronen, de presentatie en de auto-ontwerpen zullen je ongetwijfeld sprakeloos maken omdat het allemaal samenkomt in één prachtig pakket.
Iedereen is welkom!
Een ding wat F1 2022 zeker heel erg goed doet, is het ervoor zorgen dat spelers van alle niveaus zich welkom voelen. Een van de nieuwe veranderingen past de AI aan zodat deze overeenkomt met jouw vaardigheidsniveau. Als je het bijvoorbeeld moeilijk hebt in een race, kan de AI vertragen om je een kans te geven om terug te vechten. Als alternatief (in ieder geval als je het goed doet) zal het het vaardigheidsniveau van AI gestuurde racers versterken om je te pushen om deel te nemen aan hogere uitdagingen. Combineer dit met alle aangeboden assist-opties die de game kent en je krijgt alle kans om je race-ervaring aan te passen zoals jij het wilt. Hierdoor is F1 22 zowel leuk voor onervaren als ervaren F1-gamers.
Conclusie
Codemasters heeft met F1 22 fantastisch werk geleverd door op de hoogte te blijven van de sport en weet een toffe race ervaring neer te zetten. De afwezigheid van een verhalende modus (zoals Braking Point van vorig jaar) is wel voelbaar, en de nieuwe F1 Life mode weet dit gat niet helemaal te vullen. Ondanks dat blijft er genoeg over om van te genieten en het is verbluffend om te zien hoe goed de game eruit ziet op de new-gen consoles. Fans van de sport zullen dan ook zeker veel plezier beleven met alles wat de game te bieden heeft.
Bron: Rowdy Oomen / StarGamers