Afgelopen weekend was het weer zover: QuakeCon. En ondanks dat er Quake in de naam staat ging het afgelopen weekend eigenlijk maar over twee gameseries. Misschien wel de twee grootste gameseries op deze hele aardkloot als het gaat om First Person Shooters: Wolfenstein en DOOM! Wolfenstein omdat zojuist een nieuwe game is gelanceerd, en DOOM omdat er binnenkort een nieuwe game wordt gelanceerd. Nu was er nog een reden om DOOM extra in het zonnetje te zetten, namelijk de 25e verjaardag van de originele DOOM.
En om dat te vieren zijn de eerste 3 games opnieuw uitgebracht voor de huidige consoles. Nu is dat op zich niet eens een hele verrassing aangezien de eerste DOOM zo’n beetje op elke console en zelfs de GBA is uitgekomen. Ik geloof dat je DOOM nog net niet kan spelen op je koelkast. Maar het feit dat de eerste DOOM vandaag de dag nog steeds opnieuw wordt uitgebracht verteld ook meer dan genoeg over de impact die de game gemaakt heeft in de gamewereld.
Feeling old yet?
De eerste episode van DOOM werd op 10 december 1993 geüpload op het internet. Ja lieve kijkbuis kindertjes, het internet bestond al in 1993. Uiteraard ging dat niet zonder slag of stoot, en uiteindelijk werd besloten om het te uploaden via de University of Wisconsin–Parkside FTP netwerk. Na nog wat kleine tegenslagen slaagde ze er uit eindelijk in om de game te uploaden en beschikbaar te maken voor download. Zo’n 10.000 mensen probeerde dit tegelijkertijd te doen waardoor het volledige netwerk van de University eruit klapte.
En ja, 10.000 mensen klinkt niet als heel veel, zekers niet vandaag de dag, maar back in the day was dat een enorm aantal. Uiteraard had niemand toentertijd kunnen bedenken wat voor impact DOOM zou kunnen hebben. En DOOM had de eer om één van de eerste games ooit te zijn die een M rating kreeg in Amerika. Daarnaast lag de game uiteraard onder vuur vanwege het geweld, zijn gore, de duivelse ondertoon en god weet wat nog meer.
Iedereen kent DOOM
Vandaag de dag kent iedereen DOOM, en elke zelf respecterende gamer heeft ooit de eerste DOOM gespeeld (zo niet, schaam je!). Maar voordat er DOOM was, was er uiteraard Wolfenstein 3D. Nog zo’n titel die iedereen kent en gespeeld heeft (zo niet, schaam je nogmaals). En eerlijk is eerlijk, zonder Wolvenstein 3D zou DOOM nooit hebben bestaan, en zou het volledige FPS genre een hele ander geschiedenis hebben gehad. Wolvenstein 3D bestond voornamelijk uit gangetjes en kamertjes, iets dat ze met DOOM absoluut niet wilde doen. DOOM kent daardoor meer variatie qua omgevingen maar ook in vijanden.
DOOM II verscheen al op 30 september 1994, maar was meer van het zelfde. Niet dat het slecht was, absoluut niet, maar het had niet de impact die de eerste DOOM wel had. Maar het was niet alleen DOOM II dat snelde volgde. Een hele rits games volgde al snel en werden niet aangeduid als FPS games, maar als DOOM clones. Een aantal van die games zijn: Rise of the Triad, System Shock, Heretic, Hexen: Beyond Heretic en in 1996 volgde er zelfs een speciale versie voor de United States Marine genaamd: Marine Doom.
Terug naar de top
Na Doom II werd het stil rondom de serie. Tot 2001, toen werd de game officieel uit de doeken gedaan tijdens de Macworld Conference & Expo en een jaar later was de game aanwezig op de E3. Het duurde echter nog tot 3 augustus 2004 voor dat de game in de schappen lag. Doom 3 werd zeer positief onthaald door zowel de media als door de gamers en de naam DOOM was weer terug van weggeweest. Doom 3 kenmerkte zich door een wat langzamere gameplay en meer horror elementen.
Doom 3 was in eerste instantie bedoeld als een remake/reboot van de series, maar dat is er nooit van gekomen. En in 2016 volgende weer een remake/reboot van de series met de game DOOM. Deze 2016 reboot lag meer in de lijn van het eerste deel uit 1993 dan Doom 3. De reboot kenmerkte zich wederom door snelle actie en veel demonen. En ook dit deel werd erg goed ontvangen door de media en gamers, en mede daardoor mogen we ergens dit jaar het volgende deel verwachten met de titel Doom Eternal.
Voor elke generatie is er een Doom
Terug naar DOOM, Doom II en Doom 3, aangezien deze 3 games nu beschikbaar zijn voor de huidige generatie inclusief de Nintendo Switch. Er zijn niet veel games die stammen uit begin jaren 90 en vandaag de dag nog steeds geport worden naar nieuwe generaties. Ergens zou je je ook kunnen afvragen of het wel nodig is om op iedere generatie DOOM uit te brengen. Persoonlijk vind ik namelijk van niet. Ja het zijn nog steeds prima games om te spelen vandaag de dag, maar ergens mis ik denk ik het punt waarom ze steeds opnieuw uit gebracht moeten worden. Is het puur als opwarmertje voor de nieuwe game die er aan zit te komen, of zijn ze bang dat er ergens nog wat gamers zijn de het origineel nooit gespeeld hebben. En laten we eerlijk zijn, elke gamer die vandaag de dag opgroeit gaat geen game spelen die ouder is dan hij/zij zelf.
Doom 3 daarin tegen kan vandaag de dag nog prima mee. Die game ziet er nog steeds erg goed uit, speelt fantastisch en heeft een heerlijk sfeertje. Als de jonge generatie gamers al een oudere Doom willen spelen zou ik persoonlijk aanraden om met Doom 3 te beginnen, want het is ook nog eens een prima opstap naar de huidige Doom games. Zijn DOOM en Doom II dan puur voor de old school gamers? Misschien wel, maar aan de andere kant hebben die hoogstwaarschijnlijk de games al zo grijs gespeeld dat ze ook niet echt meer zitten te wachten om de game voor de zoveelste keer te kopen.
Doom blijft Doom
Hoe je het ook went of keert, Doom blijft Doom. Of je nu de eerste game speelt of straks pas instapt met Doom Eternal, het blijft een FPS met snelle actie en een shitton aan demonen. Maar één ding staat als een paal boven water, Doom staat garant voor een flinke dosis knalplezier. De eerste DOOM, Doom II, Doom III en Doom (2016) zijn stuk voor stuk zeer goede games, wat de lat uiteraard hoog legt voor Doom Eternal. Maar met de kennis dat er nog geen slechte Doom game is uitgebracht kunnen we niks anders dan reikhalzend uitkijken naar het nieuwste deel. En op 22 november verschijnt dan eindelijk Doom Eternal, uiteraard wel voor elke stukje hardware wat we vandaag de dag hebben: Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, PC en Google Stadia.
Bron: Rob van Gorsel / StarGamers