Hartje zomer binnen moeten doorbrengen om een proefritje te maken in de nieuwe F1 game. Er zijn slechtere manieren te bedenken waarop je de tijd kan verdrijven. De F1 games gaan hard, zitten bomvol content en bieden jaar op jaar kwaliteit. Maar tot hoeverre kun je ieder jaar nog spreken over een nieuwe game en wanneer voelt het als een simpele update waar je volle bak voor moet betalen. Dat is het lastige van jaarlijkse (sport)games. Hier in ieder geval de review van F1 2019 op de Xbox One.
Seizoenswerk
Stel je voor dat je sportgamereviewer van beroep bent, dan kun je weer aan de slag met de FIFA’s NFL’s en natuurlijk de nieuwe F1 game. Ook dit jaar komt de racegame met een volle lading aan content. Denk aan de klassieke wagens, een nieuw F1 seizoen, verschillende championships, online multiplayer en een garage die tevens als museum fungeert. Als kers op de taart heeft Codemasters ook de rechten van de FIA F2 serie te pakken. Leuke toevoegingen, maar de echte fanaten gaan natuurlijk los met een loopbaan in de F1.
Wie denkt dat je gelijk met de Ferrari het circuit op gaat, die heeft het mis. Je begint je career mode dit maal namelijk in de F2 series. In een paar events laat je jouw kunstje zien, maar laat je ook zien wat voor rijder je bent in een interview en in de race: een showman of een sportman.
Goede Tijden, Slechte Tijden
Je hoeft gelukkig geen heel F2 seizoen af te werken. In plaats daarvan race je enkele scenario’s uit dat seizoen om je voor te bereiden op je toekomstige F1 carrière. Zie het dan ook meer als een tutorial. De scenario’s variëren van: stel je hebt een technische defect waarmee je de race wel uit kan rijden, maar je kansen op de top plek lijken verkeken. Laat je dan je teammaat passeren voor maximale punten voor je team? Hoe reageer je als een rivaliserende coureur met een te agressieve rijstijl schade bij jou veroorzaakt? Blijf je politiek correct in de persmomentjes of ken je geen genade? Kortom, drama, intrige, lief en leed worden gedeeld in de F2.
Een van de kritiekpunten van voorgaande delen leek daarmee opgepoetst. F1 2019 lijkt door dit soort kleine scénes nog dichterbij het authentieke F1/F2 gevoel te komen (wie herinnert zich niet de akkefietjes die Max Verstappen heeft gehad vanwege zijn sportieve rijstijl). Rijders die soms gefrustreerd na je toe komen als je ze even scherp heb afgesneden om een plek te veroveren. Een andere coureur die na een dom ongeluk even zijn excuus komt aanbieden of ongezout zijn mening over jouw rijgedrag uit in de pers, het hoort er ook allemaal bij. Hoewel de animaties nog steeds een beetje houterig overkomen, lijken de scenes wel wat gedetailleerder. Zo vinden de interviews nu meestal plaats voor een reclamewand.
Zelfde Formule
Nadat je de events voltooid hebt liggen de F1 teams voor het oprapen. Afhankelijk van jouw resultaten in de F2 events bouw je respect op bij de F1 teams. En dat respect helpt natuurlijk bij de contractbesprekingen. Bij de topteams als Ferrari of Red Bull ben je 2e rijder en heb je weinig/geen extra perks, terwijl je bij een team als Toro Rosso of Haas de eerste rijderplek kan binnenhalen. Natuurlijk zijn er ook extra lucratieve perks binnen te halen als kortere pitstops, meer resource points verdienen of upgrades die sneller ontwikkeld worden.
Wat volgt is het bekende raceseizoen, inclusief de practice sessies en de kwalificatie voor je startplek. Of je wilt gaan voor het all inclusief weekend arrangement of je liever beperkt tot een enkele kwalificatie en een kortere race, dat is weer aan jou. De formule zit nog steeds hetzelfde in elkaar: tijdens de oefensessies voltooi je opdrachten waarmee je meer verbeteringen voor je wagen vrij speelt. De interviews tussen races zijn momenten om je moraal van je ontwikkelteam een boost te geven en je kunt hierin nogmaals uiten dat jij de sportsman/showman bent waar het team naar op zoek is.
Alles Onder Controle
Het is duidelijk dat Codemasters haar zaakjes prima onder controle heeft. De wagens rijden weer rete strak, het bestuurt heerlijk en ook F1 2019 is prima op te pikken voor zowel de beginnende gamer als de geoefende F1 speler. Je kunt de AI level van andere rijders aanpassen ergens tussen de 0 (very easy) – 110 (ultimate) punten en je kunt alle drivers assists aan of uit zetten en zo het spel naar jouw hand zetten. Het probleem is echter dat je tijdens je career vast zit in bepaalde AI. Deze zou eigenlijk dynamisch moeten zijn, zodat de AI wat opgeschroefd kan worden als F1 2019 wat te makkelijk wordt.
Het racen voelt enorm lekker. De besturing is strak en staat de AI lastig genoeg, dan geeft iedere succesvolle inhaalactie voldoening. Vechten voor ieder plaatsje geeft zoveel voldoening en daarom hou ik er persoonlijk van een van de zwakkere teams te kiezen. Daarbij moet ik bekennen dat het met een controller al enorm fijn speelt, maar er is ook de mogelijkheid om een racestuur aan te sluiten voor de echte ervaring zoals het hoort.
Ff persen
Na een aantal races zul je merken dat F1 meer inzet op de invloed van de pers. Je interviews worden nu ook verwerkt tot artikels die jij via de mail doorgestuurd krijgt. Daarmee word je ook op de hoogte gebracht wat andere rijders over jou zeggen. Of je krijgt een artikel waarin duidelijk wordt dat er bij je rivaal toch spanning binnen het team is. Dit werkt prima zonder dat het er heel dik bovenop wordt gelegd. Wat ik in het F1 seizoen wel mis, zijn de momentjes waarin je met de andere coureurs in discussie ligt. Misschien ligt het eraan dat er in mijn seizoen nog niet veel incidenten of botsingen zijn geweest, maar toch mis ik het een beetje.
Nieuwe Formule
Het zou wel erg karig zijn geweest had Codemasters de F2 licentie enkel gebruikt voor een inleiding in het F1 seizoen. Via de championship mode kun aan de slag met het F2 seizoen van 2018, inclusief de coureurs en wagens. Niet iedereen zal staan te springen om naast de F1 ook en seizoen van F2 mee te pakken, maar voor de fans is deze toevoeging meer dan welkom. Daarnaast kun je de gegevens van de rijders en wagens ook nalezen en dat voelt natuurlijk alsof de museum een uitbreiding heeft gehad door naast de klassieke en F1 wagens ook de F2 collectie eraan toe te voegen.
Voor wie geen genoeg van het spel kan krijgen, zijn er nog de online events, wekelijkse challenges, leaderboards en leagues. Wanneer je denkt de skills te hebben om het tegen de gehele wereld op te nemen, kun je het nog op vele manieren proberen. Ga jij voor de top ronde tijd op jouw favoriete circuit, domineer je liever in de league of stort je je helemaal op een challenge? Er is genoeg om je komend jaar bezig te houden in F1 2019.
Conclusie
Codemasters heeft met de F1 serie een prima formule in handen. F1 2019 biedt de top F1 ervaring die je ervan verwacht. Het nieuwste deel gooit de formule dan wel niet op zijn kop, het lijkt wel de meest complete F1 game te zijn tot dusver in de serie. Met tal van championships, challenges en leaderboards is er komend jaar weer zat te doen. Daarbij mag je dit jaar ook een poging wagen om in de F2 een podiumplaats te veroveren. Voor zo’n beetje ieder racelevel is dit geschikt, van de ervaren racer tot de beginner die zijn eerste meters maakt in een virtuele F1 wagen. F1 2019 is daarmee een game geworden voor de hardcore fans en de beginner die een F1 game zoekt. Voor iedereen die F1 2018 al heeft is het een beetje de vraag hoeveel een nieuwe game in dezelfde formule waard is. Je krijgt in ieder geval weer waar voor je geld.
Bron: Stephan Stuij / StarGamers