Gameland

Het Game Portaal van Nederland

Gameland

Welkom op de Gameland review + pagina

Ter overname Gameland.nl


World of Warships: Legends | REVIEW
Reviews / Maandag - 3 Jun 2019     A+ | a-
Kom je aan met World of Warships, dan kom je aan bij Stephan zijn specialiteit. Wanneer het om veldslagen met oorlogsschepen gaat, dan kun je de beste man er zeker bij roepen. Hij heeft namelijk de gave om ieder gewenst schip om te toveren tot een duikboot (vaak onbedoeld). Maar is het concept van World of Tanks en World of Warplanes wel over te zetten naar de woeste wateren op de console of is het concept een zinkend schip? Je leest het natuurlijk hier!

Een verwaterde PC game?

Voordat je verder leest: start je PC, Playstation 4 of Xbox One (de versie die ik heb gecheckt) op en download deze game. World of Warships is namelijk een gratis spel afkomstig van het Russische Wargaming en dus is er geen reden om het zelf niet even uit te proberen (All Aboard!). En omdat je hier toch al bent, kun je net zo goed tijdens het downloaden de gehele review doorlezen.

World of Warships is al sinds 2015 te spelen op de PC en dat loopt best aardig. Reden genoeg om het digitale potjes zeeslag over te brengen naar de consoles. Aangezien het verschil tussen PC en consoles toch best een dingetje is, heeft Wargaming voor de Xbox One en Playstation 4 een eigen versie gemaakt: World of Warships: Legends.

Het is goed dat Wargaming heeft besloten wat zaken aan te passen voor op de consoles. Zo is de interface op de schop gegaan, zodat het ook op de console gebruiksvriendelijk is. De veldslagen zijn kleiner (van 12v12 naar 9v9 op de consoles). Daarnaast zijn er zeven tiers aan schepen te vinden in Legends, waar je op de PC met tien tiers aan de slag kon gaan. Het voelt ondanks de aanpassingen alsnog als een overweldigende game aan, waar genoeg te ontgrendelen en naar eigen smaak aan te passen is.

Zon, zuipschuit, ziekenhuis

Voor je ook maar één stap zet in een groot schip, mag je beginnen met een tier 1 proppenschieter. Het is het gamers eigen om de eerste potjes als een debiel het gevecht aan te gaan. Met je schuitje in de zon, vol gas naar voren, niet denkend over strategie en volle bak de vijand onder vuur nemen. Tijdens de eerste potjes werkt dat prima, omdat je tegen andere beginners in kleine schietschuitjes aan het strijden bent. Nadat je enig ervaring hebt opgedaan ga je met die… eh strategie… het schip in. Voor je het weet ben je omsingeld en word je door 3 of 4 schepen neergeschoten en ben je veroordeeld tot een aantal nachtjes ziekenhuis (of erger).

Langzaamaan verandert de gameplay tot een volwaardig strategisch teambased spel, waarbij communicatie en het teamaspect van grote invloed zijn op de overwinning. Positioneer jezelf op de juiste plek, verdedig jouw territoria terwijl je als team ook andere punten op de kaart verovert. Natuurlijk worden er ook punten verdiend als je een bootje van het vijandelijk team onder vuur neemt. Om te voorkomen dat jijzelf overhoop geschoten wordt, moet je gebruik maken van de eilandjes om achter te schuilen. Daarnaast zijn er (afhankelijk van het schip dat je kiest) ook nog hulpmiddelen als rookgordijnen, engine boosts of health kits.

Het topje van de ijsberg

Na wat potjes ben je bij de tier 3-5 schepen aangekomen. Na wat oefenen met de principes van de game, is het tijd dat je ook tactisch uit de verf komt. Aan de matchmaking ligt het zeker niet als je verliest, want Wargaming doet goed zijn best om je in gelijkwaardige teams te plaatsen. Niet ieder schip is hetzelfde en de matchmaking zorgt ervoor dat beide teams ongeveer evenveel battleships, cruisers en destroyers hebben voor een gelijke strijd. Ieder soort schip heeft namelijk zijn eigen functie. Cruisers zijn de navigatie op zee met radarapparatuur en een snelle fire-rate, de Battleships zijn logge grote schepen die het vooral moeten hebben van hun afstandswapens en dikke pantser en Destroyers “are going in for the kill”, snel met dodelijke wapens en torpedo’s en ze kunnen een rookgordijn optrekken als hulpmiddel.

In het beginsel is World of Warships een simpele shooter. Vervolgens krijg je wat meer duidelijkheid over het algehele doel en als derde laag heb je de specialisaties. Wat voor schepen ontwikkel je? Waarin specialiseer je jezelf en welke Mods en Commander zet je op je schip? Kortom, als je op de hogere niveau’s mee wilt komen zul je je ook hierin moeten verdiepen. De beginstadia van de game voelt als het topje van de ijsberg (die de Titanic tot zinken bracht).

Kruit verschieten

Daarnaast verandert de noob in je langzaam tot iemand die het spel begrijpt. Je leert de verschillende ammotypes: armor penetration, high explosive en torpedo’s te gebruiken en weet al snel wanneer deze effectief zijn. Betere (hogere tier) schepen nemen met gemak andere schepen op 12-15 kilometer afstand onder vuur. Zo leer je het spel eigenlijk meerdere keren opnieuw te ontdekken en dat heeft deze game ook nodig.

Waar het in het spel nog ontbreekt zijn verschillende modi. Je hebt nu de keuze tussen een potje tegen AI of tegen andere spelers. Een ranked systeem of een optie waarin je verschillende modes/maps zelf kunt kiezen zit er helaas niet in. Daarnaast zijn er in iedere spel maar twee objectives: het veroveren van een of meerdere punten en het afschieten van de tegenstander. Daardoor kan ik me voorstellen dat de game niet voor een ieder even lang houdbaar is. Interesseert jou het vrijspelen van nieuwe schepen, Commanders en zaken niet zoveel, dan ben je waarschijnlijk eerder op World of Warships uitgekeken.

All Aboard?!?

Wil je echter wel de diepte in met World of Warships: Legends, dan kan dat. Je hebt de keuze uit verschillende schepen, upgrades, Mods, Commanders en boosts die je kunt verdienen en in kan zetten. De diepgang is natuurlijk tof voor de fans, maar het komt met een keerzijde. Grinden voor je loot en spullen en het systeem hiervoor is niet overzichtelijk. Zo heb je gouden munten, (Doubloons) zilvere munten (Credits), blauwe (Commander xp), groene (Global xp) en witte sterren (Global xp) en promotion orders, insignia en containers (lootboxes).

Wanneer je genoeg ervaring hebt opgedaan in een type schip, dan kun je de volgende tier ontgrendelen en kopen. Dat betekent in principe dat als er een schip tussen zit dat je totaal niet ligt, dat het een grind wordt om er doorheen te komen. Via een omweg kun je ervaring van andere schepen overzetten met behulp van Doubloons, ofwel de munten die vrijwel alleen te koop zijn in de shop met echt geld. Begrijpelijk dat Wargaming toch centen probeert te verdienen en dit is een nette manier. Dat voorkomt niet dat het soms irritant is als een hele ontwikkelingslijn van een type schip vergrendeld zit achter ervaring met een specifiek schip. Tenzij je natuurlijk je overtollige xp in combinatie met je echte geld/doubloons wil inleveren.

Geen wolkje aan de horizon

Wat in de moderne tijden een zeldzaamheid is, is toch werkelijkheid geworden met War of Warships: Legends. In de tijd dat ik nu War of Warships: Legends speel heb ik geen enkel probleem gehad met servers, crashes of bugs. Hoewel het spel technisch misschien niet het meest onvergevend is (een seconden lag in een First Person Shooter valt nou eenmaal meer op dan in World of Warships), maar het mag gezegd worden. Daarnaast belooft Wargaming de komende maanden nog meer toe te voegen, waaronder nieuwe maps en 4K ondersteuning op de Xbox One X en Playstation 4 Pro. Op dat vlak ook veen wolkje aan de horizon.

Conslusie

World of Warships (PC) en World of Warships: Legends zijn beide gratis games met de bekende microtransacties. Dit betekent dat het uitproberen van de game geen aanslag op de portemonnee zal zijn. Het spel begint als een eenvoudig schietfestijn, maar ontpopt zich tot een strategische teamgame met meer diepgang dan je in eerste instantie aan denkt. Hiervoor zul je wel even wat tiers door moeten grinden of natuurlijk jezelf een handje helpen met microtransacties om je ervaring om te zetten of schepen uit de shop te kopen. Verder zou de game nog wat meer modi mee mogen krijgen met meer opties, maar ondanks dat is World of Warships toch een prima vertaling geworden van de PC serie.


Bron: Stephan Stuij / StarGamers
Terug Terug naar het overzicht Verder
Top