MSI komt met een gaminglaptop die is vernoemd naar een legendarisch Japans zwaard om hun allernieuwste budgetuitrusting te definiëren. De MSI Katana GF66 is een indrukwekkende 15,6-inch budget gaming-laptop welke een mobiele Nvidia GeForce RTX 3060 GPU, een veertien-core Intel Core i7 CPU en een ruime 512 GB solid-state drive bevat, en dat alles voor een hele schappelijke prijs. Hoewel de batterij iets minder lang meegaat en het scherm van iets mindere kwaliteit is, bevat de Katana de nodige gaming-essentials zonder echte grote zwakke punten. Dit zorgt vooral in deze dagen van stijgende prijzen voor componenten, voor een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. In de onderstaande review lees je een uitgebreide analyse van de laptop.
De Katana GF66 is wellicht de meest portemonnee-vriendelijke gaming-laptop die je zult vinden. Het instapmodel staat garant voor standaard 1080p-gaming en kent dan ook een zes-core Core i5-11400H- processor, een 4 GB GeForce RTX 3050 GPU, een IPS paneel met een refreshrate van 144 Hz, 8 GB geheugen en 512 GB solid-state opslag.
Het model wat wij bespreken is net even wat luxer, en heeft dan ook een veertien-core, 2,3 GHz (4,6 GHz turbo) Core i7-12700H processor, GeForce RTX 3060 grafische kaart met 6 GB aan GDDR6 geheugen aan boord, een IPS paneel met een refreshrate van 144 Hz, 16 GB DDR4 RAM en een 512 GB SSD. Dit model kun je tussen de €1.299 en €1.650 euro kopen bij jouw favoriete winkel. BOL.com heeft op dit moment tevens een hele leuke aanbieding!
Strak en zakelijk
Visueel maakt de Katana GF66 zijn gamingreferenties duidelijk, maar doet dit niet heel opzichtig. Het zwart-rode kleurenschema is verre van uniek, maar het geeft nog steeds een stoer en strak gevoel. Het subtiele logo op de deksel en grote ventilatieopeningen maken het geheel af. De laptop is in zijn geheel gemaakt van plastic, wat misschien niet heel luxueus klinkt maar wel erg functioneel is. Ondanks de materiaalkeuze ziet de Katana er best stoer uit en kent dan ook een meer zakelijk karakter. Het kent dan verder ook geen RGB, waardoor het zeker geen kermisattractie is en je de laptop ook makkelijk kunt gebruiken voor je studie of werk.
Naar binnen hellende randen zorgen ervoor dat de Katana er slanker uit ziet dan die werkelijk is. De laptop is dan ook 25,4cm lang, 35,9cm breed en 2,3cm dik. Het gewicht valt ook reuze mee, want de laptop weegt rond de 2 kilogram.
Over de inhoud
Qua specificaties en hardware is de MSI Katana GF66 een heerlijke en betaalbare laptop, maar om eerlijk te zijn is het 15,6-inch Full HD IPS-scherm van de laptop een beetje teleurstellend. Hoewel de refreshrate van 144 Hz wellicht de beste eigenschap is, waardoor een zijdezachte game-ervaring mogelijk is, en de GeForce RTX 3060 GPU geen enkele moeite heeft om games af te spelen in Full HD, is het beeldkwaliteit van het paneel toch een beetje matig te noemen. Voornamelijk het kleurenpalet oogt een beetje flets en de piekhelderheid kent maar een bescheiden 267 nits. Met snelle games merk je hier weinig van, maar mocht je ook video- en fotobewerkingen willen doen met de laptop, dan merk je al snel dat de kleur nauwkeurigheid niet echt voldoet aan de standaard.
De Intel i7-12700H bevat veertien cores: 6 P-cores en 8E-cores voor in totaal 20 processorthreads, samen met 24 MB L3-cache. De P-cores zijn geklokt op 2,3 GHz basis en 4,7 GHz boost, terwijl de E-cores een 1,7 GHz basis en 3,5 GHz boostklok krijgen. Al met al zal de processor nooit een bottleneck vormen, en deze is dan ook uitermate geschikt voor programma’s als Photoshop en andere belastende programma’s.
De MSI Katana GF66 kent ook verrassend veel connectiviteit opties voor een kleinere laptop. Zo krijg je drie USB Type-A-poorten, waarvan er één USB 2.0 is en de andere twee USB 3.0 zijn met een maximale doorvoersnelheid van 5 Gbps. Ook is er een enkele USB Type-C-poort van 5 Gbps, maar deze ondersteunt geen stroom of video-uitvoer. De laptop heeft een Gigabyte Ethernet aansluiting en een 4K60 HDMI-poort. Als laatste zijn daar nog de combo-audio-aansluiting en de DC-voedingsconnector.
Andere extraatjes
Hoewel de Katana genoeg aansluitingen kent, is het wel jammer dat er slechts één USB Type-C-poort is, die dus geen 10 Gbps video uitvoer connectiviteit ondersteunt en dus ben je aangewezen op slechts één video-uitgang met hoge resolutie. Hierdoor kun je dus maar een extra scherm koppelen aan de laptop, wat stiekem een kleine gemiste kans is. Gelukkig heeft de Katana wel 802.11ax WiFi 6-mogelijkheden dankzij de de Intel AX201-adapter, en heeft het ook Bluetooth 5.2 ondersteuning.
Verder kent de MSI Katana een 720p 30fps-webcam, die je boven het scherm terugvindt. Dit is een standaard webcam welke geen ondersteuning biedt aan Windows Hello. De luidsprekers in de laptop hebben een vermogen van 2 Watt, en kennen een verrassende punch in de bas. Deze kennen een goede maximale volume en het geluid klinkt erg goed in vergelijking met andere gaming laptops uit het budget segment.
De afmetingen van het trackpad zijn bescheiden en niet erg geschikt voor grote handen. Toch is het reactievermogen erg goed te noemen en de geintegreerde muisknoppen voelen erg solide aan. Het toetsenbord is ook van degelijke kwaliteit en voelt erg comfortabel aan. De afstand tussen de toetsen zorgt ervoor dat onbedoelde toetsaanslagen verminderd worden. Daarnaast is er ook een numeriek toetsenblok, wat ik persoonlijk altijd wel toejuich. Het toetsenbord kent daarnaast rode achtergrondverlichting, zodat typen en gamen in het donker wat makkelijker wordt. De kleur is niet te veranderen, maar deze kent wel drie helderheidsniveaus waar je uit kunt kiezen.
Uitbreidingsmogelijkheden en batterij
Uiteraard is het mogelijk om het interne geheugen en de opslag te upgraden, hoewel het wel een beetje lastig is om het onderste paneel te verwijderen. Binnenin vind je twee M.2 2280 PCI Express 3.0 SSD-sleuven en twee DDR4-3200-geheugensockets. De MSI Katana ondersteunt in totaal dan ook 64 GB aan RAM (via twee modules van 32 GB).
Gelukkig is de Katana niet zo’n energie slurper als andere laptops in hetzelfde segment. Met normaal gebruik (dus surfen en andere minder intensieve taken) gaat de laptop zo’n 4 uur mee. Mocht je op de accu willen gamen, dan raad ik dat ten zeerste af. Tijdens het spelen van games merk je dat de batterijduur drastisch lager wordt. Nu is dat niet echt een hele grote schande, want het maakt niet uit welke laptop je koopt, de batterijduur blijft een hekelpunt met deze apparaten als het gaat om gamen. Daarnaast lever je ook kracht in en zal de videokaart niet optimaal werken. Je mag er vanuit gaan dat je ongeveer 1,5 uur kan gamen zonder stekker.
Koel, koeler, koelst
Zoals ik al eerder schreef kent onze Katana GF66-testunit een acht-core Intel Core i7-12700H CPU, een 6GB GeForce RTX 3060 GPU, 16GB RAM en een 512GB solid-state drive. Dat recept is zeer geschikt voor 1080p-gaming.
Wat de koeling betreft is de Katana op geen enkele manier een stille hardloper, maar het geluid van de ventilatoren zowel aan de achter- als voorkant leiden niet af en het chassis blijft dan ook lekker koel. Gaan we kijken naar gameprestaties dan merk je al snel op dat de Katana goed uit de voeten kan met games. De geteste spellen draaien erg soepel op Ultra High-settings op een Full HD resolutie, en het merendeel draait dan ook boven de gewenste 60fps.
Gamingprestaties
Bij het testen van onderstaande games hebben wij geen gebruik gemaakt van Nvidia’s DLSS techniek, al zal je hiermee wel een kleine boost krijgen in frames. Daarnaast hebben wij ook geen gebruik gemaakt van Ray-Tracing in de diverse games, aangezien dit toch net teveel vraagt van de RTX3060 mobiele GPU.
Kijken we naar Assassin’s Creed Valhalla dan zien we dat de game op ultra high-settings gemiddeld op 66fps draait, wat gewoon goed te noemen is. Zo hier en daar krijg je op drukke momenten wel wat framedrops, maar er is niets waar wij onszelf aan stoorden.
Cyberpunk 2077 was bij zijn release een gedrocht van een game, ondertussen speelt de game heerlijk weg op de PC, en dankzij diverse bugfixes is het allemaal een stuk beter te behappen. Cyberpunk vraagt behoorlijk wat van je hardware. Zo haalt de game op high-settings een framerate van 61 frames per seconde, op ultra-settings valt dit terug naar 41fps wat ook nog steeds speelbaar is voor diegene die van een cinematische ervaring houden, maar bij een first-person game is het belangrijk om boven de 60fps te blijven.
Kijken we naar Spider-Man: Miles Morales dan weet de Katana op high-settings een framerate te halen van 81fps. Op ultra-settings zakt deze in naar 63fps wat nog steeds erg goed te noemen is voor een third-person game die draait op een mobiele GPU.
Call of Duty: Modern Warfare II doet het op high-settings erg goed met 81fps en op ultra-settings speel je de game met een gemiddelde framerate van 74fps. Dit is gewoon goed, en een snelle shooter als Call of Duty moet je dan ook niet onder de 60fps spelen.
A Plague Tale: Requiem is een geweldige game, die naast een prachtig verhaal ook hele mooie graphics kent.
Andere competitieve games zoals Fortnite draaien op ultra-settings op 81fps en over de 100fps in high-settings, wat uitzonderlijk goed is. Overwatch 2 tikt met gemak de 195fps aan in high-settings en op ultra mag je gemiddeld 116 frames per seconde verwachten. Deze games zijn wellicht iets ouder, maar nog steeds waanzinnig populair. Met beide titels ondervind je dan sowieso geen problemen met de Katana GF66.
Over het algemeen weet de MSI Katana GF66 zich goed staande te houden qua games. De meest recente titels zullen dan ook in high en ultra high settings boven de 60fps blijven, wat natuurlijk ook zeer gewenst is. Ik moet er wel bij zeggen dat de laptop zich erg richt op Full HD gaming, en met een externe monitor en hogere resoluties zullen de prestaties dan ook afnemen.
Conclusie
De MSI Katana GF66 is een slanke en stijlvolle laptop, welke krachtig genoeg is om populaire games op hoge settings af te spelen. Dit komt uiteraard door de kracht van de Geforce RTX 3060 GPU en de Intel Core i7 12700H processor. De prestaties zijn gewoon goed voor het geld dat je neerlegt voor deze laptop. Met een krachtige processor, een supersnelle SSD schijf en met genoeg connectie mogelijkheden om hardware aan te sluiten is dit zeker een goede koop. De enige punten van kritiek die ik dan ook kan noemen is de middelmatige kleurweergave en helderheid van het scherm, dit wordt dan weer gecompenseerd door de refreshrate van 144 Hz. Het scherm is dan ook niet geschikt voor bijvoorbeeld video- en fotobewerking, aangezien de kleurweergave niet helemaal on-point is. Ook is het jammer van de USB Type-C poort die helaas geen video uitvoer ondersteunt en de batterijduur die toch ietwat aan de lage kant is. Maar, al met al haal je met de MSI Katana GF66 een toffe gaminglaptop in huis waarmee je de laatste games probleemloos af kunt spelen en is het een strak apparaat waar je zeker lang plezier van zult hebben.